A Dió-Teszt tanulsága, 2.rész: 33-ra bővült a teszt-papagájok száma

A kísérletsorozat folytatásában 4 különféle papagáj-faj összesen 33 egyedére terjesztették ki a teszteket. Erre azért volt szükség, mert az egyes fajok, és még azokon belül az egyes példányok intelligenciaszintje jelentősen eltérhet.

A kísérletet a tanulékonyabb, jellemzően nagy méretű fajok között végezték, afrikai szürke papagájokkal (másnéven jákók) és az ara papagájok különféle fajtáival. Közöttük vannak kék-sárgák, kéktorkúak és kékfeju arák is. Közös bennük, hogy mindegyiküket fogságban tartották és kézzel nevelték, nem a vadonból valók. Mindannyian a Max-Planck Comparative Cognition Research Station Cognition tenerifei  röpdéiben éltek azelőtt.


A kísérletek során a már említett "mályvacukor-teszt"-et kimondottan papagájokra módosították. A vezető Dr. Krasheninnikova és csapata 3 különböző érmét vezetett be a teszteléshez, az ezek közötti különbségek felismertetése volt a cél. A 3 érem 3 különféle jutalmazási szintet definiált: alacsony (napraforgómag), közepes (kukorica), magas (dió).


A kutatók számos tesztet végeztek annak megállapítására, hogy a papagájok megtanulnak-e különböző érméket a különböző típusú élelmiszerekhez társítani. A kísérletek tanulsága szerint a papagájok képesek megtanulni ezeket a különbözőségeket és képesek a nagyobb jutalmat jelentő érmét kiválasztani.


A kutatók ezután tesztelték a papagájok gazdasági és döntéshozatali képességeit, választás elé állítva őket egy azonnal elérhető étkezési jutalom vagy a három érme valamelyike között. Nagyon sok variációt végigpróbálgattak a 3 fajta jutalom és a 3 fajta érme segítségével, így a kísérletek igazán izgalmasak voltak. A papagájok számára a rossz döntés lehetősége is sokféleképpen megadatott, hiszen választhattak egy jövőbeli, de az azonnal felkínáltnál rosszabb élelmiszert jelképező érmet is. A legjobb döntéseket a kék torkú és a zöldszárnyú ara papagájok tudták meghozni. Erre a jelenségre a kutatók a papagájfajok eltérő etetési ökológiáját hozták fel magyarázatként: a 2 győztes faj igazi étkezési szakértő a természetben, mivel táplálékuk nagy részét 2 speciálisan elérhető élelem, a hegyi mandulafák valamint a pálmagyümölcsök adják.


Ezzel ellentétben az afrikai szürke papagájok étlapján sokkal több minden szerepel ezért az o döntéseik nem voltak annyira jók. A többi ara papagáj faj nagyrészt nomád életmódot folytat, ezért vadonbeli élelmezési preferenciáik kevésbé ismertek, de ok is alul maradtak a kísérlet során, opportunisztikus döntéseket hoztak.