A papagáj megmenti az embert

A papagájok rendkívül jó hangutánzók. Egyes példányoknak a memóriája is kiváló, így a megjegyzett hangokat kísérteties hasonlósággal képesek visszaadni.

Beszédkészségük is ezen a tudományukon alapul, ilyenkor a tökélyre fejlesztett hangutánzást bizonyos helyzetekkel kapcsolják össze.


Esetünkben ez a papagájképesség életmentő volt. A történetben szereplő madár ugyanis a tűzjelző készülék hangját tanulta el. A papagáj gazdája, a 33 éves Shannon Conwell és 9 éves fia filmnézés közben elaludtak a kanapén. Hajnal 3 körül ébredtek fel Peanut, az amazonpapagáj hangjára, amint a tűzjelző sziréna hangját utánozza.


"Peanut teljes erőből üvöltött" - nyilatkozta később a nő. "Bár a tűzjelző is bekapcsolt, de arra fel sem ébredtünk. A madár hangja keltett fel minket.".


A ház nagyrésze leégett, de anya és fia, valamint a hős madár, akit menekülés közben szintén magukkal vittek, sértetlenül megúszták az esetet. A nő szerint óriási szerencséjük volt, hogy a papagáj közelében aludtak el, és nem a hálószobában, mert oda már se a tűzjelző, se a madár hangja nem hallatszott volna be.