Egy vitás ügy

A következő érdekes papagáj-történet az angliai Margate-ben, Kent megyében esett meg. Egy helyi lakos, Sue Parsons egy Pickle nevű afrikai szürke (másnéven jákó) papagájt tartott otthonában.

Néha kiengedte az egyébként jól nevelt madarat, de egy nagy a teraszon ücsörgő papagáj valamitől megijedt és hirtelen elrepült, eltűnt szem elől és nem is sikerült befogni többet.


Sue már kezdte elveszíteni a reményt, hogy valaha viszontláthassa kedvencét. Ám egyik nap a környéken híre ment, hogy egy, az övéhez nagyon hasonló jákó papagáj érkezett a közeli, "VII. Edward király" névre hallgató kocsmába. Felcsillant a remény, így a nő azonnal ellátogatott a sörözőbe, hogy megnézze a papagájt. Nagyon megörült, mert az újonnan érkezett madárban felismerte Pickle-t, a saját papagáját. Szerinte az arca megegyezet az ő papagája arcával (azért az afrikai szürkék meglehetősen egyformák, náluk nincsenek olyan színbeli jellegzetességek és mutációk, mint például az ara papagájoknál).


A madár elkezdte utánozni Sue beszédét, ennek ellenére a kocsma tulajdonosai a magukénak vallották a papagájt, és elmondásuk szerint az bárki beszédét hajlandó utánozni, tehát ez nem jelent semmit. Sue Parsons ragaszkodik egy DNS-teszt elvégzéséhez, álláspontja szerint azzal bizonyítani tudná, hogy a papagáj az ő tulajdona. A kocsma tulajdonosai viszont olvasták az interneten elterjedt és ezen a blogon is megjelenő történetet az argentin focirajongó papagájról és a vele kapcsolatos tulajdonosi döntésről, ami egy egészen hasonló eset volt, és amiben Osvaldo Carlos bíró tett igazságot, így ők inkább hozzá fordulnának.