A papagáj viselkedésével kapcsolatos problémák megelőzése

A megelőzés mindig a legfontosabb. Sokkal könnyebb megakadályozni a problémákat, mint később kijavítani - ez a tétel szárnyas háziállataink nevelése, tartása során is megáll.

Vannak jó, papagájviselkedéssel kapcsolatos könyvek, amiket érdemes elolvasni, de az a leendő gazdinak meg kell értenie, hogy a leglelkesebb olvasás sem képes megfelelően felkészíteni őket a társpapagájjal való együttélésk csodáira - és a problémáira sem. Az összes szülői könyv elolvasása sem képes felkészíteni valakit arra, hogy milyen kihívás gyermekeket szülni. A könyvek csak lehetőségeket tudnak ábrázolni.


A tapasztalatok szerint a papagájokkal kapcsolatos problémák megelőzésének első lépése annak megértése, hogy a fogságban született papagájok vadállatok, akik nem tudnak könnyen alkalmazkodni az emberi társasághoz. Az adaptáció, alkalmazkodás az ember feladata.


Azt is fel kell ismernünk, hogy a papagáj magától nem fogja tudni, hogyan lehet belőle jó társ, ez csak úgy megy, ha erre megtanítjuk őket. Erre a legegyszerűbb módszer a rendszeres és következetes képzés, nevelés. Sally Blanchard irányító képzése például évtizedek óta bizonyítottan hatékonyan működik. Ennek során a papagájt megtanítjuk az emberi kézre felülésre és leszállásra, méghozzá parancsokon keresztül. Ezen parancsok pozitív jutalmazással kiegészített, nem agresszív módon történő használatával az emberek ellenőrzési helyzetbe helyezik magukat, és a madarak jobb képet kapnak arról, hogy hol is helyezkednek el az emberi háztartásban.


A papagájok, ha megtehetik, kész ámokfutást képesek rendezni az emberi környezetben. Felügyelet nélkül, ha megengedik, bármit meg is tesznek. De az elfogadható viselkedésről szóló világos és következetes szabályok meghatározásával intelligenciájuknak hála a papagájok megértik az elvárásainkat.