A papagájok természete

A legtöbb papagáj társadalmi madár, ami azt jelenti, hogy a természetben csapatokban él és szaporodik, a mesterséges tenyészetekben pedig állományokban tartják őket.

Az afrikai szürke papagájok 20-30 madárból álló állományokban élnek. Sok faj monogám és csak egy társsal tölt le egész életét, ha a párja esetleg elpusztul, nem keres helyette másikat. A társak általában együtt nevelik fel az utódokat is, van, ahol a hím még a költésbe is besegít, később pedig ő hordja az ételt a tojónak és a fiókáknak a fészekbe. A papagájok közötti kommunikáció hangokkal és a tollak mozgatásával történik a falkán belül. Néhány papagáj, mint a kakapo, éjszakai életmódot folytat. Ez azt jelenti, hogy a napot átalusszák és éjjel keresnek eleséget.A papagájok mindenevőnek számítanak, ami azt jelenti, hogy húsokat és növényeket is megesznek, bár túlnyomó többségük növényevő. A legtöbb papagáj virágot, gyümölcsöt, rügyeket, magvakat és rovarokat eszik. A magvak a kedvenc ételük. Erős állkapcsokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszi számukra, hogy kinyissa a legkeményebb dió-vagy mogyoróhéjat is, a így hozzáférnek a belsejükben levő maghoz. Vannak speciális képességekkel rendelkező fajok is, a kea csőre például azért hosszú, hogy rovarokat ásson ki a földből, amiket megehet, a kakapo pedig képes kiszívni a nektárt a gyümölcsökből a különleges kialakítású csőre segítségével. Szaporodás szempontjából a papagájok olyanok, mint a legtöbb madár, vagyis tojást raknak a fészekben.


Bizonyos fajok azonban tojásukat fás lyukakba, földbe vájt alagutakba, kőzetüregekbe helyezik. A papagájok általában két-nyolc tojást raknak le egyszerre. A tojásoknak 18-30 napos inkubációra van szüksége a kikeléshez. Sok fajnál a szülők felváltva ülnek a tojáson.


Egy kispapagáj csak vékony, vékony, szálas tollakkal születik és élete első hetében teljesen vak. A felnőtt tolluk növekedése három hét múlva kezdődik meg. A felnőtté válás teljes kifejlődése 1 és 4 év közötti idő alatt zajlik le, ezt követi az ivarérett, majd kicsivel később a tenyészérett kor. Ez utóbbi időszakok a papagáj házi tartását sokszor megnehezítik, mert a hormonális változások következtében a madár territoriális, agresszív lesz és még a gazdáját is megtámadja. Ennek a jelenségnek a kezeléséhez sok türelem és tapasztalat szükségeltetik.