A kéktorkú ara

A Földön egyre több papagájfajt fenyeget a teljes kipusztulás, sokuk került fel különféle listákra, mint súlyosan veszélyeztetett állat. Szerencsére világszerte akadnak szervezetek, amik felveszik a harcot az egyre romló körülményekkel.

A Bird Endowment Madár Alapítvány Bolívia területén működik és az egyik lefontosabb projektje a fogyatkozóban lévő kéktorkú ara papagájok megmentése, egyedszámának növelése. Blu Lu, a kéktorkú ara már az Alapítvány területén, a tenyésztési és szaporítási program keretében jött a világra. Az alapítvány a mai napig fészekdobozok biztosításával és a helyszíni kutatók munkájának szponzorálásával támogatja a helyszíni védelmi erőfeszítéseket, melynek keretében rendszeresen ellenőrzik a fészkelőhelyeket és a már meglévő fiatal állományt.


Mivel ebből a afjból mársa sajnos meglehetősen kevés maradt a vadonban, a Madár Alapítvány egy másik módszere a kéktorkú ara megőrzésének elősegítésére, hogy genetikailag sokféle állományt tartanak fenn. Ezzel biztosítható a beltenyészetmentes, értékes és később további szaporodásra alkalmas állomány felnevelése. Ezek a madarak nagy repülõketrecben élnek, és arra ösztönzik őket, hogy úgy viselkedjenek, mint a vad papagájok, nem pedig háziállatok.


Vagyis nem szoktatják őket az emberhez, nincsenek kézzel nevelve, érzelmileg nem kötődnek a gondozóikhoz, ezért képesek szaporodni. Ha valamilyen okból a vadon élő populáció kipusztulna, ezek a madarak lehetnek az utolsó reménysugarak a vadon élő kékfarkú ara állományának feltöltésére. A fajtát az orvvadászat, az illegális kereskedelem és csempészet, valamint a káros emberi beavatkozás (élő- és szaporodóhelyeik folyamatos csökkenése) veszélyeztetik a legjobban.


A tenyésztést folyamatosan ösztönözni kell, hogy ez a mesterségesen létrehozott állomány robusztus legyen, ha vissza kell telepíteni őket a természetbe. Sajnos ezek között a papagájok között nem ritka a rossz szülő, Blu Lu-t például elhanyagolták, nem etették őt rendesen, életét az emberi közbeavatkozásnak köszönheti. Ennek viszont megvan az a sajnálatos következménye, hogy Blu Lu erősen kötődik az emberhez, ezért tenyésztésre ő már nem ideális.