Az ACTP papagáj-telephelye

Lehetetlen nem ámulatba esni a telephely látványától. A felépítése egyszerű, de robosztus. Két sor kültéri röpde van a bejáratnál, ezek kisebb blokkokra vannak felosztva.

A kisebb blokkok teljesen el vannak szeparálva, hogy a párzási láz közben esetlegesen agressziót produkáló vagy a fészküket, fiókáikat védő papagájok ne kezdjenek harcolni egymással, és ez a módszer hatékonyan véd a felmerülő betegségek virulens elterjedésétől is.


Egy másik, hatalmas blokk jelenleg is építés alatt áll, ha elkészül, méretét tekintve ez lesz a legnagyobb mind közül és ebben lesz majd a legtöbb papagáj. De az építkezés még ezzel sem ér véget, mert ha ez elkészül, még akkor is csak a tervezett kapacitás 50%-ánál fog tartani a projekt, tehát a nagyja még hátra lesz. Tehát az ACTP jövőbeli fejlődése még messzire mutat.



Egy-egy röpde két részből áll: beltér és kültér. A beltér zárt és nagyjából 3 méter hosszú, a kültér nyitott, és átlagosan 12-15 méter közötti hossza van. A zárt beltéri röpdét a hideg idő beálltával padlófűtés segítségével lehet a benne lakó papagájfaj számára megfelelő hőmérsékleten tartani. A röpdék kinti is benti részei között zárható átjáró található.


Az egész hely videókamerás kontroll alatt áll, ez vonatkozik a kültérre és a beltérre egyaránt, de be vannak kamerázva a papagáj-fészkek is, így a megfigyelési lefedettség 100%-os. A röpdék dupla zsilipajtóval rendelkeznek és mindben van különálló orvosi felszerelés, így könnyítve meg az egyedi ellenőrzés és gyógyítás feladatát.


A kültéri járatok alumíniumból és a legmagasabb minőségű horganyzott hegesztett hálóból készülnek. A beltér téglából épül fel és cserepes teteje van. Általánosságban elmondható, hogy nem spóroltak a költségeken, olyan, sőt esetenként jobb anyagokból építkeztek, mint az emberi házaknál megszokott.



Az élelmiszer-előkészítést egy olyan konyhafelületen végzik, amely jobban felszerelt, mint sok étterem. Ipari hűtőszekrény, fagyasztóláda és ipari mosogatógép is megtalálható benne. A különféle feldolgozópadok és edények rozsdamentes acélból készülnek. Csak a legjobb minőségű ételeket adják a lakóknak, emellett a legfontosabb szempont a változatosság. Az egyes papagájok táplálkozási szokásait folyamatosan megfigyelik és dokumentálják, ennek megfelelően állítják össze a papagáj eleséget és határozzák meg a mennyiségeket.

Az újonnan érkezett papagájok számára kb fél órányi útra egy külön konténerállomást létesítettek, mert őket orvosi megfigyelés alatt kell tartani, hogy az esetlegesen felbukkanó járványokat, betegségeket, amiket magukban hordozhatnak, ne tudják átterjeszteni az állomány többi tagjára. Itt egy teljesen korszerű levegőszűrő rendszer és saját sebészet is beüzemelésre került.