Beltéri madarak éjszaka

A papagájok alvásigénye meglehetősen nagy, fajtától függően napi 8-10 óra. A mélyen alvó madarakat bármi megrémítheti, és olyankor kitör a totális pánik, ami nem veszélytelen.

Az éjszakai riadalom jelensége ismert a papagájokat lakásban tartók körében. A jelenség azonban ugyanilyen formában létezik a külső röpdés tartás esetében is. A különbség, hogy az éjszaka hirtelen, sokszor ok nélkül felriadás jelenségén túl a kint tartott papagájokat sokszor a sötétedés, az éjszaka közeledte stresszeli fel. A természetben a sötétedés kezdetekor a vad papagájok felmennek a fák tetején lévő alvóhelyükre és onnan nézik végig a naplementét, fokozatosan átadva magukat az alvásnak. Fogságban ezt az ösztönt nem képesek kielégíteni és ez feszültségeket szülhet némelyükben, mert ilyenkor nem tudnak felkészülni a sötétségre, illetve lámpás megvilágítás esetén a sötét túl hirtelen is érkezik és felkészületlenül találja a papagájokat.



Néhány gondozó éjszakára letakarja a papagáj ketrecét. Ez egy széles körben elterjedt szokás, melynek kritikusai és támogatói egyaránt vannak.
Előnyök:
- a papagáj hozzászokik a módszerhez, amelyik beszél, az még azt is megtanulja ilyenkor mondani, hogy "éjszaka, éjszaka" stb.
- későbbi elalvás, több ébrenlét és későbbi kelés
- a ketrec sötét, és az esetleg zavaró fények is kiszűrődnek
- a takaró megvéd a huzattól


Hátrányok:
- nem természetes
- hátráltatja a szellőzést
- jobb madárszobában tartani a papagájokat
- nem mindegy a takaró anyaga, ha kirágja, egészségtelen lehet a madár számára


Az éjjeli rémületek okait a külső ketrecben lakó papagájok esetében is igencsak nehéz meghatározni, mert ezt sajnos a papagájok nem tudják megmondani nekünk. A szörny, ami a rémületet okozza a papagájokban, számos dolog lehet.
- fényszórók a forgalomból
- apró rovarok, pókok, darazsak, éjjeli lepkék - a madár számára mindezek félelmetesek
- csótányok, kisállatok zörögnek a ketrec körül
- az egerek elszórt magokat vagy pelleteket szednek (különösen a nagy papagájok eledeleit szeretik)
- hirtelen kellemetlen zajok


Mi történik éjjeli félelem alatt?
- a madár leesik az ülőrúdról
- nekiesik a játékoknak, tálaknak, berendezési tárgyaknak
- a szárnya vagy a lába beakadhat
- potenciálisan súlyos sérülés, szárnytörés, lábtörés keletkezhet