A Rio-film papagája és más kipusztult fajok

A természet legszaporább és egyben legkártékonyabb szereplője, az ember, fokozatosan növeli a saját területeit a természet többi szereplőjének kárára, ezzel fajokat pusztítva el.

Az egyre Spix ara ritkuló papagáj ára egyre feljebb kúszott a feketepiacon, a megmaradt néhány példány az orvvadászok célkeresztjébe került és hamar elhullott. A Spix-szel hasonló sorsot befutott másik faj a, Tengerkék arara már az 50-es években kipusztult, egészen hasonló okokból. Antonio Silva brazil papagájkutató a 80-as évek végén azt állította, látott egyet a vadonban, de nem tudta bebizonyítani.
A fajok pusztulását élő-és szaporodóhelyük nagyarányú csökkenése mellett egyre feljebb kúszó feketepiaci értékük okozta. A növekvő árak ösztönzőleg hatottak az orvvadászokra és a madárbefogásra specializálódott kereskedőkre.

A Tengerkék arara a nagytestű papagájok közé tartozik, Brazília Paraguay és Argentína szomszédsága felőli végében élt. Hasonló véget ért egy különleges bagolyfaj, a törpekuvik is. Ezen 2 faj kihalása csak a közelmúltban vált ismertté, és csak erre az egy természetes élőhelyre vonatkozik, világszinten a probléma sokkal nagyobb.


A világ másik oldalán, Hawaii-n élt a Pouli-gyapjasmadár. A fajt az 1970-es években fedezték fel, mindössze néhány száz példányban létezett és sajnos igen hamar ki is pusztult. 1998-ban három példányt elfogtak, ők fogságban pusztultak el. A legutolsó élő példányt 2004-ben dokumentálták.


Ha tehát a dolgok nem változnak, ez a szomorú trend megmaradhat az elkövetkező évekre is. A A BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet több, mint 1.200 fajt fenyegetettnek minősített és a kihalási esélyeik folyamatos növekedése miatt a World Conservation Union (IUCN) vörös listájára javasolja őket. És még 800-at vagy többet közel fenyegetettnek neveztek. Így összesen 2000, megmentésre váró madárfajt soroltak fel, az alapproblémák minden esetben elég hasonlóak: drasztikusan lecsökkenő élőhely és ennek következtében csökkenő szaporulat és megcsappanó egyedszám jellemzi őket.