A sérülések kezelése

A lakásban tartott házi kedvenceket a legnagyobb óvatosság ellenére is érhetik sérülések, amiket haladéktalanul kezelni kell. Sérülékeny tollas kedvenceinkre több veszély is leselkedik.

A papagájokat a legnagyobb elővigyázatosság mellett is számos sérülés érheti. Törékeny madarak ők, akiket ijedős természetük és hirtelen, gyors mozdulataik sokféle sérülés veszélyének tesznek ki. Zsákmányállatként génjeikben hordozzák a menekülés ösztönét, amit a kalitkában, ketrecben is kihozhat belőlük egy hirtelen esemény. Ezeken a relatíve kis helyeken viszont nincs hová menekülniük és az ugrálásból, repülési kísérletekből balesetek, sérülések keletkeznek.



A legrosszabb forgatókönyv egy törött szárny, amivel azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Az időben megkezdett, szakszerű gyógyítás a teljes felépülés kulcsa és a papagáj újra röpképes lehet. A sima tollak sérülése önmagától meg tud gyógyulni, de tollvérzés fellépés esetén mindenképpen orvosra lesz szükség. A vérzésre képes tollak mindig szárny-vagy faroktoll sérülést jelentenek olyan, fiatal tollak esetében, amelyből még nem ment ki a vérutánpótlás. Az ilyen módon sérült tollat ki kell húzni, ezt általában fogóval végzi el az állatorvos, amíg a gazda megtartja a madarat. A vérzést az állatorvos hintőporral állítja el.


Az ijedelmek okát kiküszöbölve elébe mehetünk ezeknek a baleseteknek. Ha az áthaladó forgalomból származó fényszórók világítanak a helyiségbe, nehéz és vastag függönnyel kell védeni tőlük a papagájt, mert álmában pánikolni fog. Sokan alkalmaznak alvókalitkát, amit egy másik, nyugodtabb helységben telepítenek, és éjszakára ide viszik át a papagájt. Persze ez csak teljesen kézhez szoktatott madárral lehetséges, akit gond nélkül át lehet vinni egyik helységből a másikba. A papagájoknak 8 és 12 óra közötti alvásra van szükségük és nagyon lényeges, hogy ezt nyugodt körülmények között tehessék meg.


Akik külön szeparált papagájszobában vagy kalitkán kívüli, csendes sarokban történő alvással tartják a madarukat, azok szinte egyáltalán nem tapasztalták az éjszaki nyugtalanságot. Ez úgy tűnik, hogy megszünteti a problémát, de könnyen generálhat egy másikat abban az esetben, ha különféle fajú papagájokat tartunk egyszerre, akiknek az alvási szokásaik eltérnek. Ez tovább bonyolíthatja az elhelyezés kérdését, mert könnyen az lehet a vége, hogy a madarak zaklatják egymást. Nyugodt alvók azt is megtehetik, hogy a saját ágyuk mellett helyezik el ékszakára a papagájt egy alvórúdon, aki a gazdi közelsége miatt biztosan jól fog aludni.


Az éjszakai ijedelem kezelésére a technikát is segítségül lehet hívni. A papagájok alvóhelyén használható a kereskedelemben kapható rádiós bébiőr, de aki komolyabb beruházásra is hajlandó, az telepíthet wifi-vel is használható éjjellátó kamerát a papagájokhoz. Ezekkel a módszerekkel a madarak éjszakai viselkedése könnyen nyomon követhető. a kistestű papagájok, például a nimfák és a hullámosok hajlamosabbak erre a fajta nyugtalan alvásra, a nagyobb fajok kevésbé.