Az antibiotikumok szerepe

Nemrégiben kutyákon végeztek el egy kísérletet, ami az antibiotikumok használatával foglalkozott. Az eredményeképpen bemutatott tanulmányban az egészséges kutyákat összehasonlították azokkal a kutyákkal, amelyek gyulladásos bélbetegségben szenvedtek.

A laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a beteg kutyák esetében a gyulladást egy bélmikróba okozta melyet antibiotikum-terápia alkalmazásával vissza tudtak szorítani. Ezért tehát az antibiotikumok szerepe a gyulladásos betegségek esetén igen nagy.


A vizsgálatban szereplő mikróbák egy része "jó", vagyis hozzájárul a bél egészséges immun-funkciójához. Az antibiotikumos kúra ennek az állapotnak az előállítását segíti elő és gyorsítja fel. A tanulmányok azt sugallják, hogy a mikrobák megfelelő aránya hozzájárul az egészséghez és csökkenti a gyulladást, míg a jó baktériumok relatív hiánya vagy a rosszak túltengése az egészség ellen hatnak. A bél ökológiája úgy tűnik, hogy befolyásolja az elhízást, az általános immunválaszt és még a hangulatot is.


Na de vajon mi van a társmadarainkkal? Az emberekkel és a négylábú emlősökkel összehasonlítva nagyon keveset tudunk a mikrobiomákról. Tudjuk például, hogy egy adott faj mikrobiomája általában különbözik egy másik fajétól, ez is ráerősít az egyes papagájfajok közötti számtalan különbségre. Papagájból nagyjából 380-féle létezik, köztük sok alapjaiban kilóg a többi közül, vannak éjszakai életet élő, röpképtelen típusok is. A csőr jellege és a 2 előre, 2 hátra megosztású lábujjak alapján sorolható egy madár a papagájok közé.


Napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi vizsgálata a papagájok esetében a székletminták laboratóriumi elemzése, mely az elmúlt 30 évben meghatározóvá vált. Ennek segítségével megállapítható, hogy a madár szervezetében található baktériumok aránya eltér-e az egészséges mértéktől. Amivel kapcsolatban nincsenek még egyértelmű eredmények, az a vadon élő papagájokra vonatkozó adat: kérdés az, hogy az ő mikróbaarányaik eltérnek-e az otthon tartott rokonokétól és ha igen, akkor miben. Ennek felderítése még várat magára.