A papagáj átszoktatása pelletre

Az átállás egyik étkezési típusról a másikra az emberi szervezetet és megviseli és ritkán megy zökkenőmentesen. Na de hogy történik egy étkezési reform a madarainknál?

A papagájok táplálása során az egészségtelen, magas zsírtartalmú, teljes vetőmagú étrendből álló takarmányozás mellett egyre inkább divatba jönnek a pelletek. Ez egy mesterségesen előállított, kiegyensúlyozott táplálék, amiben minden benne van, amire a papagájnak szüksége lehet - csakhogy semmi köze nincs a madár természetben megtalálható táplálékához, szokott elhangozni a nem alaptalan ellenérv. Sok papagáj azonban bizonyos, számára egyébként nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazó eleséget egyszerűen nem hajlandó megenni. Főleg a nagypapagájosok körében ismert jelenség a neki nem tetsző étellel telerakott etetőtál mellett inkább éhen haló ara vagy jákópapagáj, akik táplálkozása sajnos könnyedén egyoldalúvá válhat a végletekig válogatós habitusuk miatt.

Egy teljesen ismeretlen ételformára való átszoktatás emiatt elég komoly kihívást jelent. A kihívásra a "lassú és állandó" átalakítási módszer kínál megoldást. Ennek a módszernek a lényege az, hogy fokozatosan csökkenti az egészségtelen, ismerős ételeket, miközben lassan növeli az új, pelletált élelmiszer mennyiségét. A madár magatartása diktálja a tempót; mert minden madár más, és nem egyformán reagálnak le egy ilyen fajta változást. Teljesen egyedfüggő tehát, hogy mennyi idő átállni a pelletre, egyes madaraknál napok alatt bekövetkezik a teljes táplálékcsere, míg másoknál hosszú heteket is igénybe vehet. A legfontosabb, hogy fokozatosan haladjunk, kezdetben apránként eltávolítva az ismerős ételeket, hogy a madár kicsit éhesebb legyen, megjöjjön a kísérletező kedve és megpróbálja a pelleteket.


A pellet felkínálása során lényeges, hogy ismerős helyen kapja a madár, vagyis ott, ahol egyébként az ételeit találja. Ha elindul a pellet felé, szóban is meg kell dicsérni és amelyik hozzá van szoktatva, azt is meg is lehet simogatni, vagy egyéb olyan dologgal biztatni, amivel máskor dicséretet kap. A pelletet először a reggeli etetésnél kell felkínálni, mert a papagáj ebben a napszakban a legéhesebb. Eleinte egyáltalán nem fogja megenni, ilyenkor a kieső ételmennyiséget utólag részben pótolni kell. A pellet mindig legyen külön, soha nem szabad összekeverni az ismerős, régi fajta étellel.


Az egészséges madár négy órát is el tud lenni evés nélkül. Ennyi időre szabad kísérletezni azzal, hogy csak pelletet kínálunk neki, amikor még nincs hozzászoktatva. Később ezt 2 órára lehet csökkenteni. Alternatív módszerként, ha nagyon nem akarja megkóstolni a pelletet, meleg vízzel be lehet nedvesíteni vagy gyümölcslébe mártani, így az illatanyag miatt csábítóbbak lesznek. Ezeket a nedvesített pelleteket nem szabad sokáig a papagáj előtt hagyni.


A pelletekre való átállásra szánt madarak a folyamat során általában fogynak, különösen ha korábban nagy zsírtartalmú takarmányt fogyasztottak. Ettől a jelenségtől nem kell megijedni, érdemes a papagáj súlyát digitális mérleggel néhány naponta megmérni.


Ha testtömegének több mint tíz százalékát veszíti el, állatorvossal kell konzultálni a diétával kapcsolatban. Érdemes még megemlíteni, hogy a "lassú és állandó" konverzió módszere elsősorban a nagytestű papagájoknál lesz eredményes, mert ők a lábukkal fogják meg az ételt és ezért jobban meg tudják vizsgálni, hogy mit tesznek eléjük, alaposabban szemügyre veszik az ételt. A fokozatosság a félénk természetű madaraknál is eredményes lehet. Nem szabad elfelejteni, mennyire fontos a türelem: a folyamat hetekig is eltarthat, de a végeredmény egy egészségesebb, komplexebb takarmányozás lesz, ezért megéri küzdeni vele.