A papagáj lebuktatja a hűtlen férjet

Ahogy a papagájtartók száma világszerte növekszik, úgy bukkannak fel egyre nagyobb számban az ezekhez a madarakhoz kapcsolódó különleges és furcsa történetek.

Az eset Németországban történt. Frank Ficker, 50 éves férfi házasságtörése felesége Hugo nevű, 12 éves papagájának köszönhetően derült ki. A család papagája nagyon jó hangutánzó, ez lett a férfi veszte. A madár elkezdte egy másik nő nevét mondogatni a férfi hangján. A hangot a madár a hűtlen férfi telefonhívásai során tanulhatta el.


A papagájok általánosságban rendkívül jó hangutánzó képességgel rendelkeznek és az értelmesebb fajta igencsak tanulékony is. Sokan teljesen autodidakták, vagyis ha gyakran hallanak valamit, azt akkor is képesek megjegyezni, ha nem tanítják nekik direktben (sőt, mint ebből az esetből is látni, sokszor azt is megtanulják, ami a gazdinak kellemetlen, így van ez például a káromkodással is). Aztán ezeket a megtanult hangokat a papagáj a legváratlanabb helyzetben képes visszaadni.


A házaspár a németországi Freiburg-ban él. A feleség, a szintén 50 éves Petra az eset után kiadta férje útját. Azt nyilatkozta:

"Hugo mindig is nagyon jól tudta utánozni Frank hangját. Komplett beszélgetéseket is képes volt eltanulni és aztán tökéletes visszaadni Frank hangján. Amikor egy napon női nevet kezdett el utánozni, akkor fogtam először gyanút".


Petra ezután felforgatta a lakást és számos bizonyítékot talált férje félrelépésére. A kaput egy Párizsba foglalt, névre szóló repülőjegy tette be, ami a férje és a szeretője nevére szólt. Ennek a megtalálását követően azonnal kirúgta a férjét.

"Beadtam a válópert. Most csak ketten maradtunk, Hugo papagáj és én".