Hogyan hatnak a színek az emberre?

Egy olyan pszichológia tanulmányában, amely a színeket és azok emberi természetre gyakorolt hatásait vizsgálja, megállapítják, hogy a kék szín nyugodt viselkedést vált ki.

A színek közül a világosabb sárgák hatása vidámság és melegség - ez a tulajdonság, amelyhez a ragyogó nap hozzájárul. A vörös mély szín, amely ösztönzi a szeretetet, nem véletlenül ábrázolják a különféle művészeti ágak piros színnel a szívet, és a Valentin-napi üdvözlőkártyák és ajándékok átható színe is a piros. A fehérek színek a tisztaságot jelképezik.


A frissen eső hó fehérje gyakran a frissesség érzését idézi elő, egy új kezdet jeleként. A narancssárga szín és árnyalatai az izgalom érzetét jelzik, míg a bíborvörös a felemelkedés benyomását adja, amely valószínűleg összekapcsolódik a gazdag ruhákkal és köpenyekkel, amelyeket a régi királyokon és királynőkön lehetett látni. Természetesen ezeknél sokkal több szín is létezik. És most képzeljük csak el ezeknek a színeknek a házasságát, valamint a béke és a kényelem együttes érzését. Ez az, amit egy egzotikus madár hoz az életünkbe a puszta kinézetével. Mennyire tökéletes!


Kétségtelen, hogy a madár tollazatának színei egymásra hatással vannak. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a párzási időszak során a madarak nemcsak megkülönböztetik a színeket, de láthatják a toll színeit a visszatükröző vagy abszorbeált UV fényben is. Ez az UV sugarak és hatásaik észlelésének képessége gyakran játszik szerepet a különféle madártevékenységekben.


Természetesen van tudományos elképzelés arról is, hogy miként alakulnak ki a papagájtoll színei. Az interneten is sok anyag fellelhető a papagájalakúak tollainak színképzéséről, a melanin szerepéről, valamint a tollszerkezet mutációinak kialakulásáról, szerepéről a madár tollának színes megjelenítésében. Az ezekkel való ismerkedés segít még mélyebben megérteni és ezáltal megbecsülni a gyönyörűen színes papagájt.