A kismadarak is beszélnek!

A beszélő papagáj mint kifejezés a legtöbbeknek a nagyobb testű papagájokat juttatja eszébe, és nem is ok nélkül. Beszélni viszont nem csak ők tudnak!



Az afrikai szürkék és az Amazon papagájok minden bizonnyal kimagasló képességekkel rendelkeznek a beszéd terén. De a nagyobb madarak nem csak beszélnek. Valójában néhány kisebb papagáj is képes az emberi beszéd utánozása, és akár lenyűgöző szókincset is felhalmozhat. Persze ez a beszédre való hajlam fajtánként nagyon eltérő, és több tényezőtől is függ, ilyen például a madár hangulata. Egyes madarak egy fajon belül tehát inkább hajlamosak megtanulni beszélni, mint más társaik.



A papagáj - főleg egy kis papagáj - sokkal nagyobb valószínűséggel beszél, ha következetesen tanítják rá. Ez nem annyira bonyolult folyamat. Kezdetnek olyan szavakat kell keresni, amik a papagáj madárbeszédére a leginkább hasonlítanak, ezen az alapon hívják az ország hullámospapagáj-állományának egy jelentős részét Gyurinak, mert majdnem ezt mondják az alap hívóhangjukkal és könnyen meg is tanulják belőle a Gyuri szót az arra hajlamosabb egyedek. A sikeres beszédet érdemes egy finom falattal jutalmazni utólag, így a madárban rögződni fog, hogy a beszédutánzás jó dolog.


Tudatos, időhöz vagy cselekedethez kötött szavak-mondatok elsajátítására főleg a nagyobb, intelligensebb papagájok képesek. Ilyen lehet a megfelelő időben mondott jó reggelt, az etetéskori jó étvágyat vagy hasonló dolgok.


Az említett kis testű papagájok (főként a hullámos papagáj) képesek beszédet utánozni - a kulcsszó a „képesség”. A madárbeszéd és az utánzott emberi beszéd ezeknél a papagájoknál sokszor keveredik, és ez nehezebben érthetővé teszi a mutatványt. Általános igazság, hogy minél korábbi időpontban kezdődik a tanítás, annál jobb eredmény születhet. Nagy egyedszámban tartott papagájok nem tanulnak meg beszélni, sőt, amelyik korábban megtanult emberi szavakat, nagy csapatban tartva az is elfelejtheti őket.